ההבדל בין טיפול בהבעה ויצירה לטיפול רגשי מסורתי
- שרה קמינר
- 3 בפבר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 10 באפר׳

טיפול ביצירה והבעה וטיפול רגשי מסורתי הם שני סוגי טיפול נפשי, אך הם משתמשים בגישות שונות להשגת מטרות דומות.
טיפול ביצירה והבעה משתמש באמנויות וביצירה ככלי עיקרי לתקשורת. במקום לדבר על הרגשות, המטופל מבטא אותם דרך ציור, פיסול, כתיבה, מוזיקה ועוד. המטפל מלווה את התהליך ומסייע למטופל להבין את המשמעות של היצירות שלו ודרך תהליך יצירתן מנסים לסייע לילדים להתמודד באופן אחר עם הקשיים שלהם.
הנה כמה הבדלים עיקריים בין שני סוגי הטיפול:
אמצעי התקשורת: בטיפול רגשי מסורתי, התקשורת היא בעיקר מילולית, בעוד שבטיפול בהבעה ויצירה היא נעשית דרך יצירה - אמנותית ואחרת כמו אינטראקציה הנוצרת במשחקים.
גישה: טיפול רגשי מסורתי מתמקד בדרך כלל בהבנת העבר והקשר שלו להווה, בעוד שטיפול בהבעה ויצירה מתמקד יותר בהווה ובהתנסות הישירה של המטופל.
הקשיים הבאים לידי ביטוי באמצעות היצירה בהווה או באמצעות משחקים מספרים למטפל/ת על קשיים אפשריים בעבר ובהווה של הילד/ה ובכך מדריכים אותו/ה לגבי אופן בניית התרגילים עבור הילד/ה.
ניתן לשלב בין שתי הגישות כשהדגש בטיפול בהבעה ויצירה מובע באופן שונה.
מטרות: שתי הגישות שואפות לשיפור הרווחה הנפשית של המטופל, אך הדרך להשגת המטרה שונה. טיפול רגשי מסורתי מתמקד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות.
טיפול בהבעה ויצירה משתמש ביצירה עצמה כמשקפת את נפש הילד/ה על הקשיים שלו/ה ומסייעת בעקיפין בעזרה בהתמודדות עמם. גם כאן אשקף לילד/ה את הקושי שלו/ה ואנסה להבין יחד איתו מה הוא חושב שניתן לעשות על מנת לעזור לו/ה בהתמודדות.
מתי כדאי לבחור בטיפול בהבעה ויצירה?
קושי בביטוי רגשי: אם למטופל קשה לבטא את רגשותיו במילים, היצירה יכולה להיות דרך טבעית יותר לעשות זאת.
ילדים ובני נוער: ילדים ובני נוער, שעדיין מתפתחים מבחינה שפתית, עשויים למצוא את הטיפול בהבעה ויצירה יותר נגיש.
טראומה: טיפול בהבעה ויצירה יכול להיות יעיל במיוחד לטיפול בטראומה, שכן הוא מאפשר למטופל להתחבר לחוויות הקשות בצורה עקיפה ולא מאיימת.
חוסר אמון: אם למטופל קשה לבטוח במטפל, היצירה יכולה לשמש כגשר לתקשורת.
טיפול בהבעה ויצירה הוא כלי טיפולי המאפשר התמודדות עם קשיים נפשיים בכלים עקיפים בעוד שבטיפול נפשי מסורתי ההתמודדות והעלאת המודעות נעשית בעיקר
דרך הבעה והגדרה מילולית.
Comments